מתא"ם הוא מבחן מיון לתארים מתקדמים בפסיכולוגיה, שנערך על ידי המרכז הארצי לבחינות ולהערכה בישראל (מאל"ו). התחילו לעשות את הבחינה משנת 2000. מבחן המתא"ם נערך פעם אחת בשנה, בחודש אוקטובר, לפני תחילת שנת הלימודים האקדמית. משך המבחן הוא כ-5 שעות. בדומה לציוני הבחינה הפסיכומטרית, גם במבחן המתא"ם הציונים הם יחסיים, כלומר משקפים את הישגי הנבחן ביחס לשאר הנבחנים. הציונים המדווחים הם ציוני תקן כשהממוצע הוא 100 וסטיית התקן היא 20. הציונים נעים בין 50 לבין 150. בשביל להתקבל לתואר שני בפסיכולוגיה, תהיו צריכים להיות ב-10% הנבחנים העליונים, עם ציון של 133. כמובן שתנאי הקבלה לתארים מתקדמים משתנים בין מוסד למוסד ובין שנה לשנה.
לא מזמן גם הוצאנו בלוג פוסט חדש עם נתוני קבלה לתואר שני בפסיכולוגיה, עם נתונים של 230 סטודנטים אמיתיים שהתקבלו לתואר שני, ציוני המתא"ם שלהם וממוצע התואר הראשון שלהם. אתם מוזמנים לבקר בו בשביל לקבל רעיון על טווח הקבלה לתואר שני.
במבחן המתאם יש 2 פרקים. בעבר, הציון חושב ביחס של 30% לפרק הסטטיסטיקה, ו70% לפרק האנגלית. בשנים האחרונות, עשו את חישוב הציון באופן מאוזן יותר, 40% לפרק הסטטיסטיקה ו-60% לפרק האנגלית. זאת אומרת, שלא משנה איך תסתכלו על זה, 60% מהציון שלכם יהיה מפרק האנגלית. הזמן המוקצב לפרק הסטטיסטיקה הוא 100 דקות, ולפרק האנגלית 145 דקות - בסך הכל 5 שעות.
בפרק הסטטיסטיקה, יש 30 שאלות ובערך שעה וחצי לסיים אותן. זה 3 דקות לשאלה. בפרק זה כלולות שאלות על סטטיסטיקה ושיטות מחקר. 30% מהשאלות בפרק זה הן על מחקרים. 10% מהשאלות הן שאלות פתוחות של ביקורת מחקרית.
בפרק האנגלית, יש 3 קטעי קריאה באנגלית. הקטעים הם קטעים על מחקרים, ומבוססים על מאמרים בתחומי פסיכולוגיה. בכל קטע קריאה יש 12-14 שאלות על הבנת הנקרא. הפרק הזה בוחן חשיבה מחקרית, ולא שליטה בשפה האנגלית.
בשביל להצליח בפרקים האלה, ישנן שיטות מסוימות, ודרכי למידה מסוימות, שיעזרו לכם לכסח את המבחן. העניין הוא, שכל דבר, גם סטטיסטיקה, זה כמו להתאמן. בחדר הכושר, אנחנו מרימים משקולות בשביל לחזק ולפתח את היכולות הגופניות שלנו. בסטטיסטיקה, אנחנו מרימים את המספרים עם השכל שלנו. בשביל להצליח במבחן כזה, צריך לעשות אותו ולהתנסות בו מלא פעמים.
אנחנו במלך הסטטיסטיקה מציעים קורס מתא"ם שעוזר בדיוק עם זה. בקורס יש הסברים וחומרי עזר, כמו גם סימולציות ומבחנים שתוכלו לעשות בשביל לבדוק את הרמה שלכם. זכרו כי התוצאה נמדדת על ידי התהליך שאתם עושים.
יש לנו סימולציות בחינם שתוכלו להעזר בהן. הסימולציות הן דמויות מבחן מתא"ם מקוצרות, עם 35-40 שאלות, ברמות קושי שונות. אנחנו מכינים עוד על הדרך, ועד המבחן ב-2024 כבר נשתדל להוציא 5 סימולציות.
למה סימולציות אתם שואלים? ובכן, תרגול הוא הדרך הכי טובה להשתפר. גם בלי שתלמדו בקורס מפואר שתשלמו עליו ערך יקר, רק התרגול של הסימולציות יכול לשפר את הציון שלכם ולהעלות אותו מ-100 ל-120. הכל תלוי בכם!
מה גם, שזה עוזר לנו להבין את רמת הקושי של הסטודנטים שעושים את הסימולציות. ככה אנחנו יודעים בדיוק על מה להתמקד, ועל מה ליצור ולהעלות תוכן - גם לבלוג וגם לקורס העתידי. אז תעזרו לעצמכם, ותעזרו לנו לעזור לכם. הסימולציות נגישות לכולם - ואם תקבלו בהן ציון טוב, אין סיבה שלא תקבלו ציון גבוה במבחן המתא"ם.
סטודנטים לפסיכולוגיה שרוצים להמשיך ללמוד תואר שני. ברוב התארים הטיפוליים, צריכים את המבחן הזה. זה גם נחשב למדד משמעותי לקבלה לתואר שני.
מבחן המתאם עולה 600 שקלים, בערך. אתם יכולים למצוא קורס הכנה למתא"ם. פעם הם עלו 3500-5500 שקלים. היום, יש קורסי הכנה למתא"ם, כמו אופק מתא"ם, שעולים אף יותר מזה, בסביבות 8000. לרוב - בממוצע בוגרי פסיכולוגיה יהיו צריכים לשלם 5000 ש"ח על קורס זה.
כמו שאני תמיד אוהב לומר - זה תלוי. אם אתה סטודנט שמתקשה בסטטיסטיקה בגלל סיבה כזו או אחרת, ולא שולט בנושא הזה כמו שצריך, כמובן שזה יהיה לך קשה. זה כמו לעשות קורס בשביל השלמת בגרות. תלמיד שלמד טוב לבגרות לא צריך קורס כזה. תלמיד שלא למד טוב לבגרות וצריך להשלים, ישלם אלפי שקלים רק בשביל שיובילו אותו ביד ויתנו לו את החומר. כאן זה דומה. סטודנט לפסיכולוגיה שלא ממש למד סטטיסטיקה, אבל בכל זאת קיבל את התואר, יהיה מוכן לשלם אלפי שקלים בשביל קורס בחינה. האמת היא, שאנשים ממהרים לשלם המון כסף על דרכים קלות להשיג מה שהם רוצים. אבל אנחנו במלך הסטטיסטיקה, יודעים שאין דרך קלה.
בשביל לעבור את המבחן הזה, צריך להבין סטטיסטיקה לעומק, מרמת הבסיס ועד ליישומים המעשיים והתאורטיים שלה, מבחינה חישובית, מדעית, פסיכולוגית ובכלל. לסטודנט שאינו שולט בחומר כראוי יהיה מאוד קשה לא לקנות קורס כזה. עוד יותר, אם לסטודנט יש חרדה מסטטסיטקיה.
כאן במלך הסטטיסטיקה אנחנו מציעים בקרוב קורס מתא"ם במחיר מוזל יחסית. אנחנו לא מציגים בו דרכים קלות, אלא את כל הדרכים להכשל במבחן הזה וללמוד מהן. אנחנו נוקטים בשיטה של הנדסה הפוכה. במקום ללמד אתכם סטטיסטיקה מההתחלה עד הסוף באופן כללי, נלמד אתכם איך המבחן הזה עובד, איזה שאלות יש בו, איך לפתור אותן ואיך להגביר את הסיכויים שלכם להעלות את הציון שלכם ב-25 נקודות לפחות.
אנחנו מציעים סימולציות שתוכלו להתנסות ולהתכונן למבחן, בחינם!
אנחנו מציעים גם כן שיעורים פרטיים אחד על אחד בסטטיסטיקה.
בנוסף למבחן, אנו מציעים שיטת למידה שמוכחת בהצלחה שלה. בקורס נספק מידע שיעזור לכם ללמוד למבחן באופן יעיל ומיטבי. אנחנו לא מבטיחים שתקבלו את הציון המקסימלי במבחן, אבל אנחנו כן יכולים להבטיח שניתן לכם כלים שבאמצעותם תוכלו לקבל את הציון המקסימלי.
הדרך היחידה להצליח במבחן הזה היא כמו כל דרך להצליח בכל דבר אחר – מידע. כשסטודנט יודע מה הוא צריך בשביל להגיע למטרה מסוימת, קל לו יותר להגיע לשם. לפי חוק פארטו, חוק שנקרא גם חוק 80/20, 20% מהפעולות או הסיבות אחראיים ל-80% מהערך או התוצאות שהאדם יוצר, בעוד שעבור 20% הנותרים של הערך או התוצאות הוא נאלץ להשקיע המון - 80% מהאנרגיה שלו.
לא שאתם צריכים ללמוד יותר שעות, או לשלם יותר כסף בשביל שילמדו אתכם יותר. זה אומר, במובן מסוים, ש80% מהציון שלכם יהיה מ-20% מהחומר שאתם לומדים ומשננים. אתם צריכים להבין מה הם ה-20% האלה ולהשקיע בהם את מיטב זמנכם. בשביל זה אתם צריכים להכיר את המבחן מקרוב, להבין איזה סוגי שאלות יש, איזה סוגי תשובות יש, ומה צריך לתרגל יותר בשביל לבזבז פחות זמן במבחן.
בקורס המתא"ם שלנו אנו מציעים שיטת לימוד ודרך שיטתית ללמוד למבחן המתא"ם. השיטה שלנו כוללת סימולציות, התמקדות על ה-20% מהחומר החשוב שיעזור לכם להפיק את 80% מהתוצאות הרצויות במבחן, וטיפים מעשיים לאיך לנהל ולייעל את הזמן בבחינה והלימוד אליה.
מבחן המתא"ם הוא עוד מכשול בדרך האקדמית לפסיכולוגים בישראל. הבחינה היא קשה וצריך ללמוד אליה היטב. עדיף לעבור אותה בפעם אחת, אלא אם כן אתם משוגעים על סטטיסטיקה. תלוי את מי שואלים, המבחן יכול להיות סיוט, והוא יכול להיות קל. זה תלוי בבן האדם, במוכנות שלו למבחן, באופן שבו הוא לומד ובאופן השימוש שלו בסטטיסטיקה ביום יום. אם אתם חיים סטטיסטיקה, המבחן יהיה קל בשבילכם. בשביל לעזור לכם אנו מעלים תוכן לעמוד האינסטגרם שלנו באופן שבועי, אתם מוזמנים להתעדכן ולעקוב אחרינו גם בפייסבוק ובלינקדאין.